Ką valgyti įsibėgėjant pavasariui? Sezoniniai balandžio mėnesio patiekalai su Renata Ničajiene

Balandis – būtent tas mėnuo, kai į mūsų lysves, turgus ir virtuves sugrįžta vietinės šviežios daržovės. Nors apsišarvavus kantrybe jų tenka laukti beveik iki mėnesio pabaigos, bet už tai kiek džiaugsmo suteikia švieži žalumynai ir ridikėliai! Jei balandžio pradžioje dar tenka džiaugtis šviežiais daigais ir šaldytomis daržovėmis, tai paskutinėmis dienomis jau galima švęsti pirmojo derliaus šventę!

Japoniško stiliaus sumuštiniai pusryčiams

Šie, įspūdingi, tarsi įdaryti, sumuštiniai su įvairiaspalvėmis daržovėmis tikrai nustebins ne tik skoniu, bet ir savo išvaizda. Šiuo metu sumuštinių pasaulyje vyrauja gausūs priedais ir spalvomis sumuštiniai. Tokio tipo sumuštinai kilę iš Japonijos. Juos galima ruošti su sūriu, kumpiu, keptais ar virtais kiaušiniais, kepta mėsa ar žuvimi bei šviežiomis daržovėmis. Mano sumuštinio versija pagaminta su virtu kiaušiniu, konservuotu tunu, šviežiais ridikėliais ir salotų lapais, morkų, raudonųjų kopūstų salotomis. Ruošdami šiuos sumuštinius vadovaukitės taisykle – kuo daugiau ir kuo spalvingesnių daržovių!

japoniski sumustiniai

2 porcijoms reikės:
Sumuštiniams: 

  • 4 riekių sumuštinių duonos
  • 2 šaukštų majonezo
  • 4 didelių salotų lapų
  • 2 kiaušinių
  • 1 prinokusio avokado
  • saujos šviežių ridikėlių
  • Morkų salotoms:
  • 2 morkų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus 
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Mėlynųjų kopūstų salotoms: 
  • 250 g raudongūžio kopūsto
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus 
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Tunų užtepui: 

  • 1 indelio savo sultyse konservuoto tuno
  • 2 šaukštų majonezo
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Detalus recepto gamybos aprašymas Sezoninevirtuve.lt

Daugiaryžis RISOTTO su šaldytais žirneliais pietums

Kol dar pasigendu šviežių vietinių sezoninių daržovių, naudoju kokybiškas šaldytas daržoves, iš kurių vienos mano mėgstamiausių – šaldyti žirneliai. Juos mėgstu naudoti daugelyje patiekalų! Kadangi ryžius mano šeimoje mėgsta visi, itališkas daugiaryžis Risotto namiškių visada yra labai laukiamas. Jį gaminu gana dažnai, užtrunku vos pusvalandį ir kviečiu šeimyną prie stalo. Šis patiekalalas išlaisvina fantaziją, jį galima paruošti su pačiais įvairiausiai ingredientais. Šiuo metu vienas mūsų mėgstamiausių – su šonine ir šaldytais žirneliais.

3 porcijoms reikės:

  • 1 stiklinės „Arborio” ryžių
  • 750 ml kokybiško sultinio
  • 2 svogūnų
  • 2 česnako skiltelių 
  • 1 šaukšto citrinų sulčių 
  • pusės citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 200-250 g šaldytų žirnelių
  • 100 g kubeliais pjaustytos šoninės
  • 3 g šafrano
  • 50 g sviesto
  • 100 g tarkuoto kietojo brandinto sūrio
  • puokštės šviežių petražolių 
  • druskos pagal skonį
  • alyvuogių aliejaus kepti

Detalus recepto gamybos aprašymas Sezoninevirtuve.lt

Švieži sezoniniai SPRING ROLLS su žemės riešutų padažu vakarienei

Šis receptas dar vienas būdas – valgyti daugiau daržovių! Tai nėra tradicinis vietnamietiškas šviežių Spring rolls ar Summer rolls receptas, o labiau lietuviško pavasario sezoninė jo variacija. Į ryžių popierių suvyniojau net 5 skirtingų rūšių šviežius daigus, morkas ir marinuotus imbierus. Kuo daugiau ir skirtingų rūšių daigų panaudosite, tuo daugiau skonių, spalvų suvyniosite bei suvalgysite. Šį kartą susukau visą puokštę daigų: saulėgrąžų, žirnelių, pupelių, ridikėlių, burokėlių. Nuostabiai gražu, o kartu ir labai sveika, ypač pavasarį, kai esame išsiilgę šviežumo ir žalumos. Prie šių lengvų suktinukų paruoškite žemės riešutų padažo, o iš atlikusių daržovių sumaišykite azijietiško stiliaus salotas. Tikras pavasaris ant stalo!

suktinukai

4 asmenims reikės:
Suktinukams: 

  • 8 ryžių popieriaus lapelių 
  • 100 g salėgrąžų daigų
  • 50 g žirnelių daigų  
  • 100 g pupelių daigų 
  • 40 g ridikėlių daigų 
  • 40 g burokėlių daigų
  • kelių šviežių svogūnų laiškų 
  • 2-3 morkų 
  • 0,5 indelio marinuotų imbierų

Salotoms: 

  • aukščiau išvardintų daržovių, likusių nuo suktinukų gaminimo
  • 1/4 mėlynojo kopūsto
  • 2 saujų sūdytų žemės riešutų 

Padažui: 

  • 0,5 stiklinės žemės riešutų sviesto 
  • 1 žaliosios citrinos sulčių 
  • 5 šaukštų sojų padažo
  • 2 šaukštų skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 šaukšto medaus
  • nedidelio gabalėlio šviežio imbiero
  • 1 česnako skiltelės
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių

Detalus recepto gamybos aprašymas Sezoninevirtuve.lt


Geras maistas, nelygu ilgai ir sunkiai ruošiamas maistas. Renata Ničajienė – tinklaraščio Sezoninė Virtuvė kūrėja, septynių kulinarinių knygų autorė, sveiko, sezoninio maisto populiarintoja, tinklalaidės nebepAnelė pašnekovė. Renata sako, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ir dalinasi greitai paruošiamų pusryčių, pietų ir vakarienės idėjomis. Nuo šiol – kiekvieną mėnesį čia rasite idėjas ką pagaminti sau arba šeimai.

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

About Zeen

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.